Cele mai ciudate 10 animale din lume, multe te vor uimi
Lumea naturală conține aproximativ 8,7 milioane de specii – cu 6,5 milioane de specii pe uscat și 2,2 milioane în oceane – conform Census of Marine Life, deși mulți oameni de știință spun că cifra reală ar putea fi mai mare cu câteva milioane.
În ciuda acestui număr uluitor, unele dintre animale au ajuns să fie puțin mai ciudate decât restul regatului animal și subacvatic. Iată zece dintre cele mai ciudate animale care locuiesc pe planeta noastră.
Șopârlă australiană cu guler
O apariție amenințătoare, șopârla cu guler, din nordul Australiei și sudul Noii Guinee, creaturile docile și discrete sunt, de fapt, interesate doar de insecte. Dar o mulțime de animale sunt interesate de aceste șopârle, așa că și-au adaptat corpul pentru a alunga potențialii prădători și au capacitatea de a alerga extrem de repede. De asemenea, sunt capabile să alerge doar pe picioarele din spate atunci când își iau viteză.
Peștele fără corp
Peștele fără corp (Blobfish) este un pește de adâncime care locuiește în apele de deasupra fundului mării, la adâncimi de 600 până la 1.200 de metri, în largul coastelor Australiei continentale, Noii Zeelande și Tasmaniei. Peștele blob este un pește destul de ciudat, iar acest lucru se datorează adaptărilor ciudate la apele sale preferate. În timp ce mulți pești folosesc vezica de gaz pentru a crea flotabilitate, peștele acesta o face fiind alcătuit din masă gelatinoasă cu o densitate puțin mai mică decât apa. Peștele acesta nu are mușchi, așa că o mare parte din existența sa este petrecută plutind împreună cu curentul și mâncând tot ce plutește chiar în fața lui.
Rechinul Goblin
Rechinul Goblin este o specie rară de rechin de adâncime și singurul reprezentant existent al familiei Mitsukurinidae, o linie veche de aproximativ 125 de milioane de ani. Acest animal marin are un bot lung și ascuțit și dinți strâmbi, ca unghiile, și se poate mișca incredibil de repede.
Câinele Komondor
Câinele Komondor, cunoscut și sub denumirea de câine ciobănesc maghiar, este o rasă maghiară mare, de culoare alba. El păzește animalele, și are “dreaduri” – arată ca un mop. Blana lui este moale și catifelată. Dar este și creață și tinde să se încâlcească, pe măsură ce cățelul se maturizează.
Furnicarul marsupial Echidna
Echidna, uneori cunoscut sub denumirea de furnicar spinos, este unul dintre cei doi membri ai ordinului monotrem al mamiferelor, ceea ce înseamnă că nu naște pui vii, ci depune ouă. Este acoperit de spini și are botul lung, căptușit cu electroreceptori, o caracteristică ce se găsește doar pe uscat, la acest animal, dar și la ornitorinci.
Lemurul Aye-aye
Cu ochii buclucați, urechi uriașe și smocuri de păr, Aye-aye este un lemur cu degete lungi, o primată originară din Madagascar, cu dinți asemănători rozătoarelor. Este cea mai mare primată nocturnă din lume. Se caracterizează prin metoda sa neobișnuită de a găsi hrană: bate copacii pentru a găsi larve, apoi roade găuri în lemn, folosindu-și incisivii înclinați, pentru a crea o mică gaură în care își introduce degetul mijlociu îngust, pentru a scoate larvele.
Peștele mexican Axolotl
Cunoscut și sub numele de peștele mexican, Axolotl este unul dintre cei mai unici amfibieni din lume. În afară de aspectul exterior special, amfibianul este neotenic, ceea ce înseamnă că adulții rămân acvatici și branhiali, în loc să treacă printr-o metamorfoză când ajung la maturitate. De asemenea, au capacitatea de a-și regenera aproape orice parte a corpului lor.
Ornitorincul Platypus
Un mamifer care depune ouă, semiacvatic, nocturn și veninos, Platypus – denumit uneori ornitorincul cu cioc de rață – se găsește în estul Australiei, inclusiv în Tasmania. Are electrorecepție, pentru a ajuta la localizarea prăzii, la fel ca liliecii și rechinii, dar are aproape 40.000 de electroreceptori, oferind o precizie incredibilă.
Caracatița Dumbo
Având în vedere asemănarea ei cu personajul principal al filmului Disney din 1941, Dumbo, având o înotătoare proeminentă asemănătoare urechii, care se extinde de la mantaua de deasupra fiecărui ochi, este clar cum și-a luat numele această creatură. Trăiește la cel puțin 3992 de metri sub suprafața apei. Cea mai mare caracatiță Dumbo înregistrată vreodată avea 1,8 metri lungime și 5,9 kilograme.
Leneșul
Leneșii sunt mamifere care trăiesc în America Centrală și de Sud și sunt considerați omnivori, deoarece pot mânca șopârle și insecte mici, dar mesele lor includ în general muguri și frunze. Leneșii au făcut adaptări neobișnuite la un stil de viață arboricol. Leneșii dețin stomacuri uriașe și cu acțiune lentă.
Meduza Turritopsis nutricula
O meduză hidroidă din familia Oceanidae, Turritopsis nutricula este originară din Marea Caraibelor, dar acum se găsește în întreaga lume, în toate mările calde și tropicale. De când oamenii de știință au observat-o în Columbia, a fost văzută și lângă Japonia, și în Marea Mediterană. Are o piele transparentă și gelatinoasă. Organismele tinere au opt tentacule, iar adulții pot avea 80-90 de tentacule. Are un stomac mare și roșu în interior, poate străluci în întuneric și se spune că e nemuritoare.